کپچا یا CAPTCHA از جمله سدهای امنیتی در دنیای اینترنت است که مطمئنا بارها با آن برخورد داشتهاید. در ادامه با ما همراه باشید تا متوجه شوید کپچا چیست.
کپچا دقیقا همان جایی به سراغتان خواهد آمد که در تلاش هستید تا یک خرید اینترنتی داشته باشید؛ یا وارد حساب کاربری خود در یک سایت شوید. شما تمام فیلدها را که وارد کردید فیلد جدیدی را باید پر کنید تا به وبسایت ثابت شود شما یک انسان هستید و نه یک ربات. به همین منظور هم باید تیک “I’m not a robot” را بزنید. همین جا است که دیدن تصویری تار به همراه اعداد یا حروف نسبتا عجیب و غریب کمی عصبانیتان میکند. دقیقا به همین ها میگویند کپچا و با آن که همیشه نوعی حس مزاحمت را به کاربر میدهند اما واقعا باید گفت ضروری هستند.
CAPTCHA مخفف عبارت “Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart” بوده که معنای آن “تست تورینگ عمومی کاملا خودکار برای جدا کردن کامپیوتر از انسان” است. این اسم از نابغه رمزنگاری یعنی آلن تورینگ که تست تورینگ را ایجاد کرد الهام گرفته شده. این تست روشی است برای تفکر ماشینی، تا به بررسی این موضوع بپردازد که رفتاری مشخص، از یک کامپیوتر سر میزند یا یک انسان.
یک آزمون تورینگ استاندارد، شامل یک شخصیت حقیقی است که موضوعی مشخص را داوری میکند. اما در رویکرد کپچا خبری از یک انسان واقعی نبوده و همه چیز توسط کامپیوتر مورد بررسی قرار میگیرد؛ که برخی چنین فرایندی را “تست تورینگ معکوس” و برخی دیگر آن را “اثبات تعامل انسانی (HIP)” می نامند.
کپچا در اصل با هدف پایان دادن به باتهای اسپمدهنده به وبسایتها ایجاد شد. هر کاربلدی در حوزهی فناوری قادر است برنامهای بسازد که به طور خودکار میلیونها حساب کاربری در وبسایتهای مختلف ایجاد کند؛ کپچا هم آمد تا بساط این کار را برچیند.
به همین علت است که کامپیوترها در کشف متون تغییر شکل داده شده مشکل دارند. در نتیجه اکثر کپچاها دارای حروفی جفت شده با رنگهای مختلف در پس زمینه خود هستند تا خوانایی کمتری داشته باشند.
درباره این که چه کسی نخستین بار دست به طراحی کپچا زده بحث هایی وجود دارد؛ ولی این را حداقل میدانیم که دانشگاه کارنگی ملون پیتسبورگ در سال 2003 چنین نامی را به این سیستم داد.
آن تیم علمی که دست به نامگذاری زد اعتقاد دارد از کپچا میتوان برای ایمنسازی ایمیلها، نظرسنجیهای آنلاین و سایر سرویس هایی که نیاز به ثبت نام دارند استفاده کرد. کپچا همچنین در مقابل حملات DDoS نیز میتواند مفید واقع شود.
منبع : گجت نیوز